WOMEN IN NETWORK
Activitats, programes i xarxes internacionals dedicades a la dona i el gènere fantàstic.
FANTASTIC GEOGENRE
I Jornada de Cineastes Europees
Especialitzades en el Gènere Fantàstic
Aquesta jornada està emmarcada dins el programa estratègic WomanInFan del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Per aquesta primera edició, la jornada està formada per sis activitats.
#1 - Referents culturals i socials a la història del cinema
Divendres, 6 d'octubre 2023 / 10:30h - 11:30h
De què parlem quan ens referim a cinema fantàstic creat per dones? Quines referències han assolit un veritable pes a la història del cinema? Quines dificultats i quines facilitats han trobat les dones creadores dins del gènere? Aquests i altres interrogants són els que es tractaran de desvetllar dues de les crítiques cinematogràfiques i expertes en el cinema de gènere més importants en l’actualitat: Alexandra Heller-Nicholas i Alexandra West. Ambdues exploraran el paper fonamental de les dones en el cinema fantàstic i ho faran de la mà de l’historiador, crític i director de festivals Alan Jones.
Ponents:
- Alexandra Heller-Nicholas, multipremiada crítica de cinema, escriptora i editora que compta amb diversos llibres publicats dedicats al culte, l’horror i el cinema d’explotació.
- Alexandra West, escriptora i crítica de cinema de gènere. Els seus treballs han estat publicats a mitjans generalistes nord-americans i especialitzats en el cinema de terror; la pròxima primavera presentarà el seu nou llibre Gore/geous: Personal Essays about Beauty and Horror.
Modera:
- Alan Jones, crític internacional de cinema, locutor i escriptor supervendes. Codirector del FrightFest, el major festival de fantasia del Regne Unit; i director artístic del Trieste Science+Fiction.
#2 - Educació: radiografia de l’estat del cinema fantàstic
Divendres, 6 d'octubre 2023 / 11:45h - 12:30h
Un dels debats rere els diferents rols a la indústria del cinema situa l’entorn social i educacional com a primera font de prejudicis. Quins oficis del cinema es reserven a les dones de forma tradicional i quina influència han tingut les escoles i universitats per orientar-les és el punt de partida d’aquesta taula, moderada per la guionista i presidenta de l’entitat gestora de drets audiovisuals DAMA, Virginia Yagüe. Amb la presència també de representants del sector audiovisual i que parlaran sobre la seva responsabilitat com “agents de canvi” en aquestes percepcions.
Ponents:
- Sergi Casamitjana, director de l’ESCAC, centre d’aprenentatge de cinema que compta amb ex-alumnes de la talla de J.A. Bayona o Kike Maíllo.
- Céline Rouzet, directora de En attendant la nuit.
Modera:
- Virginia Yagüe, guionista, productora i escriptora. Presidenta de l’entitat DAMA.
#3 - Lideratge i referents en el gènere fantàstic: la creació d’una narrativa per part de dones cineastes
Divendres, 6 d'octubre 2023 / 12:45h - 13:30h
Com les dones creadores dins del fantàstic han aconseguit el seu espai a la indústria i com difereix la seva experiència d’un país a un altre constitueix el punt de partida d’aquesta taula. La tradició del gènere difereix segons el territori i les estadístiques demostren, a més, un nombre de títols dirigits per dones molt diferent segons cada país. Raons culturals, socials, tendències de la indústria, manca de referències… cada experiència dibuixa una casuística diferent, que representarem amb directores procedents d’Itàlia, França, Polònia i Espanya. Els testimonis de totes elles serviran de prova sobre com el fantàstic europeu dirigit per dones contribueix cada cop més a la creació de noves narratives i monstres.
Ponents:
- Agnieszka Smoczynska, directora polaca, responsable de títols com The Lure.
- Milena Cocozza, una de les poques directores italianes de cinema fantàstic i responsable de pel·lícules com Letto Numero 6.
- Ángeles Huerta, directora de O Corpo Aberto, un apropament quasi poètic amb components sobrenaturals.
Modera:
- Silvia Pérez de Pablos, Directora institucional de l’audiovisual de la Fundació SGAE.
#4 - Explorant el llegat del fantàstic
Divendres, 6 d'octubre 2023 / 16:30h - 17:30h
La memòria del cinema fantàstic està plena de grans noms d’homes i dones que han treballat davant i darrere de la càmera, o bé han dedicat les seves carreres a la divulgació d’aquest tipus d’art. Tenim en aquesta taula testimonis excepcionals, que han treballat en la preservació de referents o contribueixen amb la seva pròpia memòria a recordar la vigència i importància de títols de culte.
Ponents:
- Kyra Elise Gardner: directora de Living with Chucky.
- Katharina Kubrick: actriu i directora d’art.
#5 - Creant mons increïbles: el rol de les dones en els efectes especials del cinema fantàstic
Dissabte, 7 d'octubre 2023 / 10:30h - 11:15h
En aquesta taula rodona, tres dones que són referents en la indústria dels efectes especials compartiran les seves experiències professionals, abordant temes com les seves carreres, les fonts d’inspiració que les van impulsar, els desafiaments que van enfrontar i superar, així com els seus projectes innovadors i col·laboracions destacades.
Participen:
- María Luisa Pino, muntadora i tècnica d’efectes especials i maquilladora d’efectes especials.
- Montse Ribé, maquilladora d’efectes especials.
- Mónica Murguía, tècnica d’efectes especials i maquilladora d’efectes especials.
Modera:
- Jordi Sánchez-Navarro: Professor agregat de la UOC, actualment Director dels Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació, i coordinador del Grup de recerca en Aprenentatges, Mitjans i Entreteniment (GAME).
#6 - Encounter amb Mary Lambert
Dissabte, 7 d'octubre 2023 / 11:45h - 12:45h
Sitges Encounters engloba les xerrades amb grans figures del cinema de gènere, participants en aquesta edició.
Amb Mary Lambert, repassarem la seva trajectòria com a peça fonamental en la història contemporània del gènere fantàstic, en motiu de la presentació del llibre oficial del festival Mistress of Fan, publicat enguany sota el segell de WomanInFan.
Mary Lambert, que enguany serà guardonada amb el Premi Màquina del Temps, és llicenciada a la prestigiosa Rhode Island School of Design, on va estudiar belles arts. Lambert va aplicar la seva sensibilitat a l’escola d’art al treball innovador en vídeos musicals per a Madonna, Janet Jackson, Eurythmics i moltes més icones de l’època, ajudant a alimentar l’MTV.
La seva impronta visual va conduir als paisatges al·lucinògens i onírics en el seu primer llargmetratge, el clàssic de culte Siesta, pel qual va rebre una nominació a l’Independent Spirit Award a la millor primera pel·lícula. Lambert és potser més coneguda per dirigir la primera adaptació de Stephen King, Pet Sematary (1989). Aquest film va ser un gran èxit de taquilla, donant lloc a una seqüela, Pet Sematary II (1992). Lambert és una directora prolífica que no té por d’abordar nous mitjans i gèneres, des del terror fins a al cinema d’animació.
Hi participen:
- Mary Lambert: directora de cinema.
- Mònica Garcia: Directora General de SITGES – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya.
Aquest programa compta amb el finançament de:

Finançat per:

Amb el suport de:

Amb el suport de:
